Udendørsleg er både sundt og sjovt for børn – og her er sandkasser et sikkert hit. Hvis du overvejer at købe en sandkasse til haven, er det vigtigt, at du vælger den rigtige. Der findes flere forskellige modeller, og herunder får du en miniguide, som du kan følge, når du skal investere i en sandkasse.

Hvilket materiale skal sandkassen være lavet af?

Sandkasser produceres i mange forskellige størrelser og materialer. Du skal dog primært tage stilling til, om du vil have en sandkasse i plastik eller træ. Begge dele har fordele og ulemper, og selvom dit valg også afhænger af sandkassens udformning og størrelse, skal du først og fremmest vælge, om den skal være af træ eller plastik.

Fordele og ulemper ved sandkasser i træ

Sandkasser i træ er ofte dyrere end sandkasser i plastik, hvilket er den største ulempe. Herudover tager det længere tid at samle, da en plastiksandkasse er samlet fra fabrikken. Du kan vælge selv at bygge din sandkasse i træ, hvis du ønsker at opnå en besparelse.

Fordelen ved en sandkasse i træ er, at du får en robust sandkasse, som kan holde til det ustadige vejr, vi har i Danmark. Herudover har du mulighed for at købe forskellige tilbehør til din sandkasse. En sandkasse i træ er også i mange tilfælde pænere, hvorfor den passer ind i de fleste haver.

Fordele og ulemper ved sandkasser i træ

Plastik er et materiale, som giver dig mange muligheder – og så er det billigere end træ. Derfor er der en række klare fordele ved at vælge en plastik sandkasse, hvis du går efter den billigste løsning. Herudover er de nemmere at samle, og du kan flytte dem rundt efter behov.

Ulempen ved en sandkasse i plastik er, at de ikke holder i lige så lang tid som træ. Træ er langt mindre påvirkeligt overfor vejret, og herudover fås træsandkasser i flere forskellige modeller og størrelser. Plastiksandkasser fås ofte udelukkende i mindre størrelser, og så er de ikke et lige så æstetisk valg.

Hvor stor skal sandkassen være?

Udover ovenstående overvejelser, bør du beslutte dig for, hvor stor sandkassen skal være. Dit valg afhænger af flere faktorer – eksempelvis hvor meget plads du har, og hvor stort dit budget er. Hvis flere børn skal kunne lege sammen i sandkassen på samme tid, er det en god idé at vælge en større størrelse.

Hvis sandkassen primært skal bruges af 2-3 børn, kan du vælge en mindre model. De mindre modeller egner sig også bedre til haven. Herudover skal du være opmærksom på, at en større sandkasse betyder, at du skal investere i mere sand.

Skal sandkassen have låg?

Uanset, om du vælger en sandkasse i træ eller plastik, har du mulighed for at vælge låg til den. En sandkasse med låg kan være en god idé, hvis du vil undgå, at katte bruger sandkassen som kattebakke – og det er ikke noget usandsynligt scenarie.

Ulempen ved at vælge en sandkasse med låg er, at du skal huske at putte det på, når børnene ikke længere leger i sandkassen, da det ellers ikke fungerer efter hensigten. Hvis sandkassen anvendes af mindre børn, kan det desuden være svært for dem at få låget af.