Aftensmaden kan hurtigt ende i kaos, sü det ender med at blive alt andet end hyggeligt. Mange forÌldre oplever stor frustration i forbindelse med aftenmültidet, og det er ikke altid børnenes skyld. Se her, hvad du kan gøre for at undgü at arbejdsmaden bliver forvandlet til kaos i stedet for hygge. Du kan finde mere inspiration til aftensmad her.

#1: Du har ikke klare forventninger til mĂĽltidet

Det er langt nemmere at komme i mül med et godt mültid, hvis du i forvejen har gjort dig nogle tanker om, hvad du forventer. Du bør derfor gøre det klar over for büde dig selv og dine børn, hvad du forventer, nür I spiser aftensmad sammen.

Du kan eksempelvis fortÌlle dine børn, hvorvidt de skal sidde pÌnt, hvor lÌnge de skal blive siddende, indtil alle er fÌrdige, og hvorvidt de have kammerater med hjem til mad, eller om dette udelukkende ses som familietid, hvor alle er samlet.

NĂĽr der er sat ord pĂĽ forventningerne, bliver det nemmere for børnene at indfri dem – og du ved samtidig, hvornĂĽr aftensmĂĽltidet kan anses som vĂŚrende en succes. Du er derfor i din gode ret til at vĂŚre skuffet, hvis forventningerne ikke bliver indfriet, men du fĂĽr nemmere ved at registrere, nĂĽr børnene rent faktisk overholder forventningerne til aftenmĂĽltidet.

#2: Du lader ikke børn vÌre børn

Selvom du kan lide struktur, ordentlighed og renlighed, betyder det ikke, at børnene absolut ikke mü lege med maden. Hvis barnet endnu ikke er nüet en alder, hvor det kan spise med kniv og gaffel og generelt overholde de regler, der gÌlder for god madskik, kan du hurtigt komme til at overreagere.

Det handler ikke om at irettesÌtte børnene, men om at skabe de bedste og mest trygge rammer for aftenmültidet. Du kan eksempelvis gøre spisetid til hyggetid med splatmats, som fanger det, der ryger pü gulvet, sü det ikke bliver svinet til. Pü den müde kan du i stedet koncentrere dig om at hygge ved spisebordet i stedet for at fokusere pü orden.

#3: Husk at inddrage børnene i samtalen

Det er vigtigt, at I snakker sammen under mĂĽltiden – og det gĂŚlder isĂŚr om at inddrage børnene. Det handler i høj grad om at vĂŚre sammen som familie, og det er nu engang nemmest, hvis I husker at tale med hinanden.

Det er dig, der som voksen, er med til at sÌtte stemningen og rammerne for de samtaler, der foregür omkring spisebordet. Det er derfor vigtigt, at du og din partner husker at inddrage børnene, sü I har mulighed for at tale med dem.

Det kan samtidig vĂŚre en god idĂŠ at forhøre jer hos børnene – har de nogle input til, hvad der gør aftenmĂĽltidet til en hyggelig stund med hele familien? MĂĽske taler de voksne for meget i et sprog, som børnene ikke forstĂĽr eller ikke synes er spĂŚndende.

#4: Inddrag børnene i mültidet

Det er ikke altid nok, at I blot spiser sammen. I mange tilfĂŚlde er det en god idĂŠ at lade børnene have indflydelse pĂĽ, hvad I skal spise – og samtidig lade dem vĂŚre med til at tilberede maden. Det vil de lĂŚre meget af, og sĂĽ fĂĽr de ogsĂĽ et ansvar for aftenmĂĽltidet.

I sidste ende vil det gøre, at de føler sig mere forpligtet til at vÌre med til at gøre aftenmültidet til en hyggelig stund, hvor alle har noget at skulle sige. Du kan derfor nü langt, hvis du inddrager børnene før, under og efter mültidet.