Hvis du netop har mistet en, du havde nær, er det vanskeligt at komme til hægterne igen. Det gælder for dig selv, men ikke mindst børnene, der også havde en relation til afdøde. Det er en stor forandring, som kræver tilvænning, omend det ikke er sikkert, man nogensinde kommer sig over den. I stedet lærer man at leve med den.

Når du oplever et dødsfald, vil du typisk opleve en stor sorg. Det kan derfor være vanskeligt at forholde sig til andre ting end dét faktum, at du er ked af det. Dog er det desværre sådan, at når en person går bort, bliver de nærmeste familiemedlemmer efterladt med en masse praktiske ting, der skal tages stilling til.

Du skal have styr på arv, salg af dødsbo, papirarbejde og rydning af dødsboet. Det kan derfor være en god idé at kontakte en bobestyrer, som kan hjælpe jer med at komme videre. Du kan læse mere om bobestyrer pris her.

Sådan kommer du og familien videre

Når en person, der har været tæt på dig, pludselig går bort, går du en hård tid i møde. Det er måske vanskeligt at se lyst på fremtiden, når du udelukkende føler afsavn og magtesløshed, men det første skridt på vejen er dog at forstå, at man sørger – og at det er okay.

En sorg opleves på mange forskellige måder, men der er elementer, som typisk går igen fra person til person. Det er vigtigt at forstå, at det ikke er en proces, som du blot skal igennem, men et faktum, som du skal lære at leve med – og det er helt individuelt, hvordan vi vælger at tackle det.

Én ting er dog sikkert: Du kommer videre på et eller andet tidspunkt. Det bliver bare ikke som den person, du var før, men som en ny udgave af dig selv. En udgave, hvor du mangler den person, som er gået bort, men hvor du har minderne at knuge dig til.

Tal sammen om sorgen og tabet

Noget af det, der hjælper bedst, når en person går bort, er at tale om det. Selvom døden er et sårbart emne for mange, er det vigtigt, at du sætter ord på, hvad det betyder for dig, ikke længere at have den person, som er gået bort, i dit liv.

Blot dét, at du siger det højt, kan hjælpe dig med at komme igennem sorgprocessen. Dog er det vigtigt, at du erkender, at det er en proces, som du skal igennem, og som ikke kan fremskyndes. Som tommelfingerregel kan man sige, at det tager omkring seks måneder at komme igennem sorgen.

Hvis alt ikke går efter planen

Der kan opstå konflikter og uoverensstemmelser, når en person går bort. Det kan ske mellem familiemedlemmer, men det kan også ske med myndighederne eller andre instanser, hvis de eksempelvis har krav på dele af dødsboet grundet gæld eller andre omstændigheder.

Hvis personen, der er gået bort, havde hjemmeboende børn, kan der også opstå uoverensstemmelser med kommunen. Her er det vigtigt at hyre en dygtig socialadvokat, som kan hjælpe med at løse konflikten. Du kan læse mere om advokat socialret her.