Et børneværelse er et rum, der har mange funktioner – det skal både danne ramme om leg, søvn, lektielæsning, hygge og kreativitet. Der er ofte ikke tale om et stort rum, hvorfor det handler om at få det maksimale ud af de sparsomme kvadratmeter, der udgør børneværelset.

Opbevaring på vørneværelset

Børneværelset bliver hurtigt et rum, der er fyldt med rod og legetøj. Det går hurtigt hen og bliver kaotisk, hvorfor det er vigtigt, at der er god plads til opbevaring, samtidig med at det er nemt for barnet selv at rydde op.

Opbevaringsløsningerne bør derfor placeres i en højde, hvor barnet selv har mulighed for at finde legetøjet og sætte det på plads. Du kan eksempelvis vælge børneværelsemøbler med indbygget opbevaring, så kvadratmeterne bliver udnyttet bedre.

Der findes masser af børnemøbler med opbevaring – eksempelvis en seng med skuffer, kasser med låg eller en slagbæng. Alternativt kan der anvendes opbevaringskasser med hjul, som kan flyttes rundt og placeres under sengen, når de ikke er i brug.

Udnyt pladsen på væggene til opbevaring

En anden måde at udnytte de kvadratmeter, som udgør børneværelset, er at bruge væggene til opbevaring. Det kan være en traditionel løsning med hylder, hvor der er placeret opbevaringskasser, eller det kan være knagerækker, hvor der er mulighed for at hænge bamser, snoreposer og andet legetøj.

Generelt er det en god idé at opbevare tøj i skabe og kommoder, så de ikke hænger i selve rummet. Tøj samler støv, og det vil derfor påvirke indeklimaet i en negativ retning, hvis beklædningsgenstandene ikke opbevares bag låget.

Der skal være plads til hygge, leg og kreativitet

I Danmark er klimaet ikke til, at børnene leger udenfor hele året rundt. Derfor skal der være plads til både hygge, leg og aktivitet på børneværelset. Det kan eksempelvis gøres ved at hænge en ribbe eller nogle gymnastikringe op, som børnene kan lege i.

Herudover skal der være plads til at hygge – det kan gøres med sækkestole, marokkopuder, madrasser eller noget helt fjerede, som gør, at man kan sidde behageligt, når venner og veninder er på besøg.

Møbler til lektielæsning på børneværelset

Børneværelset skal ikke kun bruges til hygge og afslapning. Det er også her, barnet sidder og læser lektier og udfolder sig kreativt. Der skal derfor også være et arbejds- eller skrivebord på børneværelset, hvor barnet kan male, skrive, læse lektier og alt det andet, der kræver en ordentlig arbejdsstation.

Du kan eventuelt montere nogle hylder eller kasser på væggen ved siden af skrivebordet, hvor tegnegrej, saks, papir og lignende kan opbevares. Hav eventuelt en kasse på hjul, som kan placeres under skrivebordet, når den ikke er i brug. Her kan barnet gemme sine ting, så de er nemme at finde frem – og nemme at rydde væk, når de ikke skal bruges mere.

Når børnene når skolealderen, er det desuden vigtigt, at de har et sted, hvor de kan sidde og lave lektier. Det kan derfor være en god idé at vælge en skrivebord, som kan justeres i højden, så det kan hæves, i takt med at barnet vokser.

Du bør placere skrivebordet ved siden af et vindue, så lyset bliver udnyttet optimalt, men samtidig så barnet ikke bliver blændet af det.