Det er derfor vigtigt at forstå, hvordan man håndterer virkningen af koffein som forælder. Samtidig er det vigtigt at sætte dig ind i, hvor meget koffein et barn egentligt må indtage – om der så er tale om kaffe eller andre drikke, der indeholder koffein.

Børn skal passe på med at indtage for meget koffein

Det er nemlig ikke kun kaffedrikke, der indeholder koffein – energidrikke, sodavand, iste, chokolade og smertestillende midler indeholder også koffein. Selv om de fleste mennesker ved, at koffeinholdige drikkevarer sent på dagen kan forstyrre søvnen, er mange ikke klar over, at de også kan bidrage til angst eller hjerteproblemer hos børn, når de indtages regelmæssigt i længere tid. 

Koffein påvirker børn på samme måde som voksne, men fordi deres kroppe stadig er i vækst, kan koffein påvirke børn på forskellige måder.

  • Hvis børn er under 6 måneder, må du ikke give dit barn nogen koffeinholdige produkter. Det er simpelthen ikke risikoen værd. Husk på, at en mindre kropsstørrelse betyder, at de er mindre tolerante overfor koffein.
  • Børn mellem 6 og 12 måneder bør ikke få mere end 14 milligram (mg) om dagen, men du bør generelt ikke give børn i denne aldersgruppe koffeinholdige drikkevarer.
  • Børn mellem 1 til 3 år kan indtage op til 45 mg koffein om dagen. Det svarer til en halv kop kaffe kaffe eller fire dåser sodavand.
  • Børn mellem 4 og 6 år kan uden risiko indtage ca. 63 mg, hvilket svarer til omkring en halv kop kaffe.
  • Fra 7 til 18 år kan børn få op til 100 mg koffein hver dag.

Må man drikke koffein som gravid?

Selv om nogle kilder siger, at det er sikkert for gravide at drikke koffeinholdige drikkevarer, bør du begrænse dit omfang så vidt som muligt. Du bør ikke indtage mere end den anbefalede mængde koffein, hvis du vil være på den sikre side.

Generelt er det en god idé at overveje koffeinfri kaffe som gravid, hvis du slet ikke kan undvære kaffe. Ellers bør du holde dig til at indtage mindre end 3 kopper kaffe, hvis du vil være sikker på, at du holder dig indenfor den anbefalede mængde.